Home Zabavni horoskop Astrologija starih Maja: Lav veoma strpljiv, Strelac vrlo ponosan, Bik najvredniji po...

Astrologija starih Maja: Lav veoma strpljiv, Strelac vrlo ponosan, Bik najvredniji po karakteru

4586
0
Direktan hod Saturna u Strelcu od 25. avgusta do 20. decembra 2017

Astrologija starih Maja: Današnji južni Meksiko, severni Honduras, Gvatemala do današnje severoistočne Kostarike je teritorija Mezoamerike regije u kojoj su se 3000 godina pre otkrića Amerike razvile mnoge kulture i civilizacije koje su bile međusobno povezane.Najpoznatije civilizacije tog područja su Maje, Asteci i Inke. Za razliku od Asteka i Inka, Maje nisu imale carstvo već su bile raspoređene na moćne gradove – države koje su bile povezane ili su međusobno ratovale.Maje su verovale da je Univerzum podeljen na više nivoa. Oni su verovali da je kora na zemlji tanak sloj između stvarnog sveta i sveta duhova. Verovali su da skeleti i lobanje imaju značenje obnove. Kosti su za njih bile semenje koje odlazi u zemlju i iz nje se vraća kroz nov život. Njhovi šamani su im rekli da iza njihove stvarnosti postoji svet koji je poseban, drugačiji-svet duha, duša, spiritualni svet. Biljke, životinje i sva živa bića će rasti i umreti onog časa kada im spiritualni svet kaže. Verovali su da rođenje dolazi iz spiritualnog (duhovnog) sveta koji se nalazi iza realnog i stvarnog, a smrt je samo povratak „kući“. Jedno od zadivljujućih dostignuća Maja je kalendar koji je izuzetno kompleksan i precizan. Njihov kalendar su usvojili i drugi severoamerički narodi-Tolteci i Asteci. Mehanizam samog kalendara je netaknut, ali su imena dana, nedelja, meseca promenjena. Osnove kalendarskog sistema Maja datiraju od pre 6.veka pne., ali ima mnoge karekteristike ranijih mezoameričkih civilizacija. Taj kalendar je koristio tri paralelna sistema datiranja vremena-Tzolkin (proročki kalendar) i Haab (građanski kalendar) koji je jedini bio u direktnoj vezi sa dužinom godine. Tzolkin je baziran na 206 dana, a Haab na 365 dana,dok oba kalendara poseduju veliku razliku između Sunčevog i Mesečevog ciklusa. Tako majanski kalendar deli godinu na 13. meseci, ili na 13. lunarnih perioda od 28 dana, tako da godina broji 364. dana, a 365. dan su izabrali kao prazničan dan i nazvali ga „dan kada vreme ne postoji“. Maje su nazvale mesece po životinjama koje su predstavljale fundamentalne simbole. Određenog dana kada je čovek rođen on „preuzima“ određene kvalitete životinje koji su u skladu sa danom rođenja. U skladu sa trinaest meseci koje sadrži jedna godina,postoje trinaest horoskopskih znakova koji su predstavljeni određenim životinjama.

 

13. ZNAKOVA MAJANSKE ASTROLOGIJE

Zaštitnici i čuvari, horoskopski znaci Majanske astrologije u skladu sa trinaest kalendarskih meseci su: Slepi miš (TZOOTZ), Škorpija (DZEC), Jelen (KEH), Sova (MOAN), Paun (KUTZ), Gušter (KIBRAY), Majmun (BATZKMIL), Soko (COZ), Jaguar (BALAM), Lisica (FEX), Zmija (KAN), Veverica (TZUBA), Kornjača (AAK).

TZOOTZ – SLEPI MIŠ (od 26. jula do 22. avgusta)

SLEPI MIŠEVI u horoskopu Maja poseduju veoma jak karakter koji se razvija u veoma ranom uzrastu. Poseduju idealan karakter za rukovođenjem, organizacijom. Visok nivo samopoštovanja je takođe njihova karakteristika. Obdareni su veštinom rešavanja problema, što ih u situacijama haosa iznese na vodeće pozicije. Daroviti lideri, ekonomisti, ministri, predstavnici organizacija, preduzeća – neke su od potencijalnih dobrih zvanja i zanimanja predstavnika ovog znaka preneseno na naše savremno doba. Pojedini predstavnici ovog majanskog astrološkog znaka su talenti umetničkog sveta i znaju i te kako dobro da prezentuju ono što ih unutrašnji svet podstiče. U partnerskim odnosima su liberalni, iako su veliki zaštitnici doma, kuće porodice. [otw_is sidebar=otw-sidebar-7]

DZEC – ŠKORPIJA (od 23. avgusta do 19. septembra)

ŠKORPIJE u majanskoj astrologiji su ljudi od tradicije, poštovaoci lokalnih običaja. Mentalna dubina je prisutna u karakteru ovih osoba, ali su ponekada previše kruti. Promene ih plaše, brzina takođe. Dobri su u detaljima, a preciznost i tačnost znaju da budu jedna od njihovih dobrih osobina. Ono što je loše kod njih je njihova uskogrudost i sebičluk koji zna da pokvari svu nežnost i posvećenost koju znaju da pruže u bilo kom odnosu. Zanimanja gde bi se mogli istaći su advokati, notari, sekretari, pomoćnici. Ono što je karakteristika za ovaj majanski astrološki znak i što je na neki način njihova ahilova peta je kada se oseti povređenim zna da uzvrati na grub način I kada shvati da nije u pravu teško će to priznati sebi, a pogotovu ne drugima. Teško im je preko usana da prevale reč “izvini” iako im duša govori suprotno.

(nastavak na sledećoj strani)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.