Plavi Mesec
Plavi Mesec

Na Noć veštica ove godine nebo će obasjati Plavi Mesec: Desiće se nešto što nije od Drugog svetskog rata!

Moglo bi izgledati kao da gledamo veštičji ples…

Na Noć veštica, 31. oktobra ove godine, zvezde na nebu dobiće sablasnu scenu jer će ih osvetliti Plavi Mesec.

Ovaj retki fenomen se ponavlja svake dve do tri godine. Naravno, nije reč o tome da Mesec svetli plavo, već se radi o punom Mesecu, kada je njegova orbita bliža Zemlji nego uobičajeno, odnosno izgleda nešto veći i 30 posto sjajniji nego ‘obični’ pun Mesec.

Plavi Mesec
Plavi Mesec

Plavi Mesec označava pojavu kada se u jednom Mesecu pojave dva puna Meseca, što će se i dogoditi 1. i 31. oktobra.

Mesečni horoskop za oktobar 2020. Rak se bavi odnosima sa prijateljima, Lavovima napeto na poslu, Devicama nestabilno na polju finansija, Vaga troši više nego što zarađuje, Škorpija da se potrudi oko partnera

Kosmički prikaz događa se sedam puta svakih 19 godina, što znači da ćemo sledeći put tu pojavu baš na 31. oktobar videti tek 2039. godine.

Ali, ono što je još zanimljivije jeste to će se Plavi Mesec videti u celom svetu, prvi put posle Drugog svetskog rata.

Ideja o Plavom Mesecu kao drugom punom Mesecu prvi put je spomenuta u časopisu Sky and Telescope, 1946, godine. U članku pod nazivom Once in a Blue Moon, Džejms Hju Pruit, osvrnuo se na priču iz Amanah Maine Farmera iz 1937. godine o toj pojavi, tako što je dao jednostavniju definiciju.

Plavi Mesec
Plavi Mesec

“Sedam puta za 19 godina bilo je – i još uvek ima – 13 punih Meseca u godini. To daje 11 Meseci s po jednim punim Mesecom i jedan Mesec s dva. Ovaj drugi puni Mesec u Mesec dana, kako ga tumačim, zvao se Blue Moon, ali to ne znači da će zasijati plavo”, napisao je.

Astrolozi su već otpisali ovu: Kratak horoskop za 2021. godinu

EarthSky primećuje da se uslovi na nebu moraju savršeno ‘poravnati’ i imati velike čestice prašine ili dima kako bi odražavali nijansu, što čini nepredvidljivim saznanje kada će se takav sjaj pojaviti.

Inače, 2020. godina ima još jednu retku pojavu: Ova godina će imati ukupno 13 punih Meseca na nebu, dok se u većini godina inače dogodi samo njih 12, piše Daily Mail.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.