Jarac se tradicionalno prikazuje jednim neobičnim stvorenjem: pola jarac, pola riba. U Indiji je jarčev deo tog mitološkog čudovišta zamenjen antilopom. Ono što te dve životinje imaju zajedničko je čvrsto stajanje na nogama, što ukazuje na Jarčev snažan osećaj za zemaljsku stvarnost. Ali, materija je samo manifestacija dublje, duhovne stvarnosti. Ako je nečiji osećaj za stvarnost dovoljno snažan, on će biti sposoban da prodre kroz taj veo materije i ispod čitave manifestacije sagleda sveprisutni Duh. Bezobličnost i beskonačnost Duha često se metaforički opisuje kao okean. Drugim rečima, Jarčev realizam, kada je razvijen do savršenstva, vodi do stanja božanskog samosavladavanja, stanja u kojem se čovek oseća podjednako na čvrstom “tlu” i u ovom svetu i u velikom “okeanu” Duha.

horoskop

Druga osobina, koju mnoge vrste antilopa dele s jarcima, jeste privlačnost koju osećaju prema visokim planinskim vrhovima. Slično tome, uticaj Jarca poziva ljude da se uspnu na vrhunce svesnosti – kako bi ispod sebe videli panoramu stvarnosti u svoj njenoj beskonačnosti – ako žele da ispune svoju sudbinu uravnotežene spoljnje i unutrašnje, privremene i večne mudrosti.
Ako je vaše Sunce u Jarcu, nastojaćete da iskažete svoj autoritet prvenstveno kroz svoj snažni osećaj za stvarnost. Taj se osećaj može kretati od površnog cinizma do najdublje mudrosti, zavisno od vašeg stepena duhovne zrelosti. U suštini, ako je vaša unutrašnja energija prvenstveno usmerena prema dole, učiniće od vas prizemnog, praktičnog materijalistu koji će možda osećati laganu naklonost prema estetskim ili duhovnim idealima. Uzlazni smer te iste energije, s druge strane, može vas voditi do visina beskrajne mudrosti. Što više budete usmeravali zrake ove energije prema gore, umesto prema dole u duhu negacije života, to će jasnija biti i vaša vizija. U svakom slučaju, vaš je najdublji poriv da uvek gledate iza fasade, da prodrete u srce bilo koje istine za koju ste dovoljno senzibilni da biste je razumeli.

 

(nastavak na strani 2)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.