ASTRO

PERIOD PROMENA I VAŽNIH ODLUKA: Venera u Škorpiji donela je 5 zadataka koje treba da izvršite do 18. oktobra 2016. godine

Venera je u Škorpiji od 23. septembra do 18. oktobra 2016. godine. Astrolozi predviđaju period pun zadataka, važnih odluka i promena. Otkrijte na kakva ćete iskušenja naići pod uticajem tranzitne Venere u Škorpiji…

 

Babilonska Ištar, sumerska Inana, armejska Astarte, egipatska Izida, grčka Afrodita, rimska Venera… Svi navedeni nazivi opisuju istu boginju, jedinu specifičnu boginju, koja je pod različitim nazivima poštovana širom Mediterana i Bliskog Istoka. Boginja ljubavi, strasti, požude, seksulanosti, plodnosti, a po nekim izvorima i boginja rata (jer rat nije ništa drugo nego drugo lice ljubavi), prenosi Lovesensa.

Svaka od navedenih kultura takođe je imala i svoje mitove o silasku bogova ili junaka u podzemni svet. Mit ,”Ištarin silazak”, u potpunosti sačuvan na akadskom jeziku, prikazuje boginju Ištar/Inanu kako silazi u podzemni svet i sukobljava se svojom sestrom Ereškigal. Grčka mitologija bogata je primerima silaska u podzemni svet.

horoskop

Najpoznatiji među njima je svakako mit o Perzefoni, boginji proleća, u koju se zaljubljuje Had/ Pluton, bog podzemnog sveta, i naposletku se ženi sa njom, načinivši je tako kraljicom podzemlja, te ona polovinu godine provodi na površini Zemlje (tada vladaju proleće i leto), a potom u drugoj polovini godine boravi u podzemlju (tada nastupaju jesen i zima). Pored toga, poznat je i mit o Orfejevom neuspelom pokušaju da svoju ljubljenu Euridiku izvede iz podzemnog sveta i vrati među žive.

Među manje poznatim mitovima je mit o Erosu i Psihi. Iako manje popularan, ovaj mit najbolje opisuje trenutno stanje na astrološkom nebu – tranzitna Venera je u znaku Škorpije.

U grčkoj i rimskoj mitologiji, Psiha je bila prelepa princeza, čija je lepota bila tolika da su vernici počeli da zapostavljaju boginju lepote Afroditu, pa su njena svetilišta opustela. Afroditu je mučila zavist, pa je naredila svom sinu Erosu da opčini Psihu i učini da se ona zaljubi u najružnijeg čoveka na svetu. Ali Eros se, umesto da opčini Psihu i ispuni majčinu zapovest, zaljubio u Psihu (druga verzija mita kaže da se slučajno ogrebao o svoju zlatnu strelicu).

princeza

Eros je krišom odveo Psihu na udaljeno mesto i tajno je posećivao noću. Jedne večeri, na nagovor svojih sestara, Psiha je, kada je Eros došao do nje, upalila lampu i videla njegovo božansko lice i tako saznala ko je on. Uplašena, slučajno je zalila Erosa vrelim uljem iz lampe. Eros se razbesneo i napustio je Psihu, posle čega se ona uputila po celom svetu da ga traži. Bezuspešno je lutala, jer nijedno božanstvo ili polubožanstvo nije htelo da joj pomogne, u strahu od Afroditine odmazde.

♡ ♥💕 Jedan lajk nama puno znači ♡ ♥💕

Na kraju se nad Psihom sažalila Demetera (boginja useva, majka Perzefone, boginje sa početka ove priče). Rekla joj je da neće naći Erosa, sve dok ne dobije Afroditinu naklonost, a to može postići samo služenjem u Afroditinom hramu. Tako je Psiha pronašla Afroditin hram i prizvala je, a boginja joj je zadala četiri zadatka.

loading...
Inicijalizacija u toku...

Join The Discussion

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.